Масова вакцинація жителів Європейського Союзу від коронавируса стартувала в грудні 2020 року. Національні уряди у сукупності закупили близько 4,6 мільярда доз різних препаратів. Основними розробниками вакцин є BioNTech, Pfizer, Novavax, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, AstraZeneca, CureVac і Moderna, які визнані більшістю країн Європи.

У багатьох державах-членах ЄС діють обмеження, спрямовані на боротьбу з коронавірусом. Так, наприклад, у Франції відвідування громадських місць можливо тільки з сертифікатом про вакцинацію або негативним тестом. В Італії сертифікат про щеплення або тест необхідні для того, щоб поїсти в залі кафе чи ресторану, сходити в спортзал або музей. І подібні обмеження діють у більшості держав та викликають незадоволення їх громадян.

Так, протягом лише 2021 року на території ЄС відбулася хвиля протестів щодо встановлених урядами обмежень, ідеї запровадження «ковідних паспортів» і примусової вакцинації. У найбільших містах старої Європи не припиняються багатотисячні акції, які привели до зіткнень маніфестантів з поліцією, постраждалими є сотні людей, а також є загиблі. Кидається в око неадекватне застосування сили державних силових підрозділів по відношенню до громадян-учасників акцій протесту.

Нижче Рух «Всі разом!» наводить стислий огляд країн ЄС, в яких відбулися заходи, спрямовані проти антиковідних обмежень.

Німеччина

У німецькому Берліні 1 серпня кілька тисяч людей взяли участь в акції протесту проти обмежувальних заходів по боротьбі з пандемією коронавируса. Як повідомляє телеканал Deutsche Welle, співробітники правоохоронних органів затримали понад 600 осіб. Один поліцейський отримав травму. Відзначається, що в Німеччині проведення подібних заходів знаходиться під забороною тамо поліція розганяла натовп водометами.

У інших великих містах Німеччини також проходять подібні акції. Так, близько 400 осіб у серпні вийшли в Мекленбурзі. За даними поліції, близько 200 учасників маршу пройшли через міський центр – деякі громадяни також принципово не надягали засоби захисту.

30 січня протестував Нойбранденбург, в якому протестували близько 200 чоловік проти занадто строгих обмежень пандемії коронавируса, пише видання DW.

Франція

У Франції у вересні понад 120 тисяч осіб вийшло на чергову акцію протесту проти санітарних пропусків, введених урядом республіки в рамках боротьби з поширенням коронавируса, повідомляє міністерство внутрішніх справ країни. Протести тривають вже десятий тиждень поспіль. Поліція застосовує слізлгінний газ та водомети.

Основна причина – незадоволення жителів Франції, яке пов’язане обов’язкової вакцинацією окремих груп населення, а також з «паспортами здоров’я. Люди звинувачують владу у порушенні прав і свобод людини. Громадяни демонстративно розгромили та підпалили центр вакцинації поблизу міста Гренобль, а через день поблизу Біарріца підпалили ще один центр вакцинації, передає ВВС.

Як повідомляє BFMTV із посиланням на дані Міністерства внутрішніх справ Франції, загалом протягом 2021 року протестувальники збиралися в понад 200 французьких містах. У Парижі в липні акцію підтримали близько 18 тисяч осіб, в Монпельє – 6 тисяч, в Авіньйоні – 4 тисячі. У липні і серпні загальна чисельність протестувальників була вище – до 200 тисяч осіб.

Італія

В серпні тисячі протестувальників зібралися по всій Італії: від великого міста Турін на півночі до Неаполя на півдні. Протести пройшли ще близько десятка інших міст, включаючи Рим, Геную, Палермо та Трієст. Водії таксі зайняли центральну площу в Турині, а власники ресторанів били каструлі та сковорідки в центрі Кремони. Підприємці заявляли, що їм загрожує банкрутство через введні обмеження.

Всіх демонстрантів обурює ідея “ковід-сертифікату”, який вимагає вакцинування, підтвердження одужання або негативного результату тесту для участі у нормальному громадському житті. Протестувальники скандували такі фрази, як “Свобода!” і “Геть диктатуру!”.

Поліція повідомила про масові арешти. Лише в Мілані було заарештовано 28 осіб.

Великобританія

Під час багатотисячного протесту у Лондоні поліція здійснила 32 арешти громадян, які вийшли проти обмежень коронавірусу та масових щеплень. Поліція застосовувала кийки та силові методи.  Щонайменше один протестуючий був помічений із закривавленою головою після сутичок.

Служба швидкої допомоги Лондона заявила, що три пацієнти звернулися за допомогою, а одного доставили до лікарні.

Бельгія

У Бельгії з жовтня 2020 року діє жорсткий карантин. Заборонені будь-які масові зібрання як в приміщеннях, так і на відкритому повітрі, включаючи приватні вечірки, в гості дозволяється запрошувати не більше однієї людини. За порушення антикарантинних правил передбачено штраф від € 200.

На дивлячись на це, у Брюсселі відбулася акція протесту, яку правоохоронці жорстко розігнали, заарештовано більше сотні людей. Як повідомив телеканал RTBF, в маніфестації брали участь близько 400 громадян. Протестуючі зібралися біля Північного вокзалу Брюсселя, вигукували гасла, вимагаючи свободи переміщень, кидали петарди. На місце подій були стягнуті понад 500 осіб поліцейського спецназу, які після кількох попереджень очистили площу.

Чехія

16 січня, в Брно пройшла акція протесту проти державних заходів по боротьбі з коронавірусів, передає actualne.cz. Учасники акції зібралися біля будинку міністра охорони здоров’я Яна блатних. Десятки людей з транспарантами, чеськими і чорними прапорами, кіньми і трунами вирушили в суботу вдень до будинку міністра охорони здоров’я Яна Блатни в Брно. Учасники протестували проти державних заходів і протиепідемічної системи PES, які вони вважають безглуздими.

«Ці заходи підривають економіку, а число людей, інфікованих коронавірусів, продовжує зростати», – сказав журналістам організатор заходу Томаш Францкі. Протестуючі назвали міністра Яна Блатни злочинцем, дії якого залякують населення.

Також у жовтні 2020 відбулася акція в Празі, яка пройшла під девізом «Ми люди, ви нас не вимкнете». Присутні на Вацлавській площі заявляли, що вони не діти і здатні самі нести відповідальність за свої життя і здоров’я, а урядові обмеження називали знущанням. Під час акції поліція застосовувала газ та кийки. Служба швидкої допомоги Праги написала у своєму твіттері, що вона лікувала дев’ятьох людей і чотирьох госпіталізувала “переважно з травмами голови, порізами та проблемами з диханням після інтоксикації сльозогінним газом”.

Словаччина

У липня в словацькій столиці Братиславі та місті Кошице, пройшли мітинги противників щеплення від COVID-19: столична акція переросла в зіткнення з правоохоронцями, є затримані. Відзначається, що в цілому в цих протестах взяли участь кілька тисяч чоловік, які виступають проти примусової щеплення населення Словаччини від коронавируса.

У словацькій столиці мітинг пройшов біля будівлі парламенту. Там і відбулися зіткнення між демонстрантами і поліцією, яка не пустила учасників акції під стіни парламенту. На кількох вулицях Братислави було заблоковано рух. Правоохоронці змушені були застосувати сльозогінний газ. Всього в ході протестів словацька поліція затримала 12 осіб, троє отримали травми. Про це повідомляє портал Aktuality.

Греція

Близько чотирьох тисяч людей протестували проти коронавірусних обмежень для невакцинованих перед парламентом у Афінах 14 липня. Сотні людей вийшли на акції протесту в Салоніках і Геракліоні (столиця острова Крит), вимагаючи залишити за ними право не вакцинуватися від коронавірусу. Це – наймасовіші демонстрації противників вакцинації від коронавірусу у Греції, передає інформагенція DW з посиланням на грецькі ЗМІ.

Нідерланди

В Амстердамі в липні десятки тисяч людей вийшли на марш протесту проти заходів по боротьбі з коронавирусной інфекцією COVID-19. Про це повідомляє інформаційний портал NOS. Уточнюється, що колона протестуючих розтяглася на 7 км. Як зазначив організатор маршу перед його початком, очікувалось, що в демонстрації візьмуть участь близько 50 тисяч осіб.

Латвія

Понад п’ять тисяч осіб зібралися в Ризі столиці Латвії на пікет за добровільну вакцинацію від коронавируса і проти обмежень, введених через COVID-19. Про це повідомляє Delfi. Відзначається, що протестна акція стартувала з ходи по Старій Ризі, після чого її учасники вирушили до Президентського замку, де почався пікет.

Австрія

У Відні в січні близько 5 тисяч людей вийшли на вулиці, протестуючи проти урядових заходів по боротьбі з пандемією. Акція відбулася, незважаючи на заборону на будь-які масові заходи. Більшість учасників «антикарантинних» протестів навмисно не носили маски і не дотримувалися соціальної дистанції, передає видання DW.

У березні також відбулася подібна акція. Тільки учасників стало вдвічі більше.

Угорщина

У столиці Угорщини Будапешті у лютому протестували працівники готельного бізнесу. Справа в тому, що підприємці скаржаться, що не отримали обіцяної урядом фінансової допомоги. Організатори мітингу закликали учасників до громадянської непокори.

«Ми тут як платники податків і підприємці. Ми хочемо працювати. Зараз ми відчуваємо, що наші основні конституційні права, наші свободи втоптані в бруд», – заявив один з демонстрантів Силард Ексен телеканалу YTN.

Україна

30 вересня 2021 року у Києві біля Конституційного суду, Кабміну, Верховної Ради та адміністрації Президента відбулася акція протесту проти примусової вакцинації, яка проходила за відновлення Конституційного ладу та за права і свободи людей.

«Вони душать людей тарифами, дурять пандемічною брехнею, продають українські землі, топчуть людську гідність (масками та ковід-сертифікатами), знущаються з дітей онлайн-навчанням. Півтора року руйнації України їм виявилось замало і зараз вони розігрують справжню вакханалію – де вже без вибору та примусово починають колоти усіх генно-модифікуючою жижею», – зазначається на сайті організатора акції.

Зазначимо також, що електронна петиція до президента Володимира Зеленського проти обов’язкової вакцинації набрала 25 тис. підписів, необхідних для її розгляду. Про це повідомляють на сайті Офісу президента. “Звертаємося до вас як до гаранта Конституції – не допустити порушення ст. 28 Основного закону держави і забезпечити повагу до гідності та недоторканності кожної людини і громадянина. Чинне законодавство передбачає винятково згоду пацієнта на будь-яке медичне втручання!” – стверджують автори петиції.

Таким чином правозахисний рух проти примусової вакцинації стає масовим і має широку соціальну платформу. Виходячи з наведеної вище інформації, в Європі антиковідні рухи набагато потужніше, ніж в Україні. А отже, протести щодо обмеження прав і свобод людей жодною мірою не можуть вважатися маргінальними, як це намагаються представити певні політичні сили та ЗМІ.

Джерело: Всі разом!