Це був не перший і не останній раз, коли технології змінили церкву. Але навіть незважаючи на те, що останні роки темпи технологічних змін були запаморочливими та виснажливими для церков, ми бачили лише верхівку цифрового айсберга. Реальна зміна, яке буде дійсно трансформувати наші розумові, духовні і церковні пейзажі, скоро: метавсесвіт.

Генрі Форд не збирався створювати мегацеркви. Але до появи особистого автомобіля більшість християн, які шукали церкву, стикалися з простим конфесійним рішенням: ви відвідуєте баптистську, методистську, пресвітеріанську, лютеранську чи католицьку церкву за рогом? З транспортним засобом християни могли раптом відвідати ту церкву, яка мала найкращі програми дитячого служіння, молодіжні заходи та недільне ранкове богослужіння в стилі рок-н-рол − якщо це було в межах 10–30 хвилин їзди. Ми стали споживачами, тому що могли бути споживачами. Справді, церкви зверталися до нашого споживання, пропонуючи різноманітне меню служінь.

Що таке Метавсесвіт?


Для більшості людей «метавсесвіт» − це нове слово, і ми почули його лише через недавнє оголошення Марка Цукерберга про те, що материнська компанія Facebook змінює назву на Meta. Нове ім’я – це знак у майбутнє. Meta позиціонує себе як перший рушій нового цифрового всесвіту. 

Але що таке метавсесвіт?

У своєму підручнику Метью Болл, керуючий партнер фонду венчурного капіталу, який активно інвестує в метавсесвіт, пише:

«Метавсесвіт − це масштабована та взаємодіюча мережа тривимірних віртуальних світів у реальному часі, які можуть синхронно й постійно відвідувати фактично необмежена кількість користувачів і з безперервністю даних, таких як особистість, історія, права, об’єкти, комунікації і платежі».

Метавсесвіт НЕ цифровий світ. Це цифровий світ світів, по якому люди можуть безперешкодно подорожувати, зберігаючи свій зовнішній вигляд і цифрові володіння, куди б вони не пішли. Ці світи існують не лише у віртуальній реальності, але також накладаються на фізичну реальність через AR (доповнену реальність).

Метавсесвіт, як і раніше, залишається зиготою, але кілька ранніх прикладів дозволяють зазирнути в майбутнє:

У шоу Alter Ego від FOX представлені музичні виконавці, які виступають в якості цифрових аватарів для суддів шоу. Учасники пояснюють, що раніше їм заважали зовнішній вигляд або соціальна тривога, але використання аватара дозволяє їм бути справжніми. У метавсесвіті люди матимуть цифрові ідентифікатори, яким вони можуть віддавати перевагу над своєю фізичною ідентичністю.
Pokémon Go від Niantic дозволяє гравцям використовувати камери телефону, щоб бачити покемонів і знімати їх. У майбутньому люди можуть використовувати окуляри доповненої реальності для імітації офісів і зустрічей з друзями.
Тревіс Скотт влаштував живий концерт у Fortnite, де гравці могли брати участь, танцювати та переміщатися світами. У ньому взяли участь понад 30 мільйонів людей, що робить його більшим, ніж шоу Super Bowl. У майбутньому люди можуть очікувати або навіть віддавати перевагу віртуальним майданчикам як місцем для живих подій.
Програмне забезпечення Apple для розпізнавання обличчя використовує інфрачервоне випромінювання для аналізу 30 000 точок на вашому обличчі. Це те, що дозволяє створювати анімодзі та мемоджі, які точно передають вирази вашого обличчя в режимі реального часу. У метавсесвіті цифрові аватари людей плавно відображатимуть їхній фактичний вираз обличчя, створюючи симулякр справжньої особистої присутності.
Контролери Playstation 5 мають революційну тактичну технологію, яка дозволяє розробникам ігор створювати моторошно реалістичні фізичні відчуття. У майбутньому тактильні рукавички дадуть вам можливість відчути цифрове рукостискання, тримати цифровий кухоль або дати цифрову п’ятірку.
Microsoft, PlayFab і  Amazon’s GameLift використовують штучний інтелект для розміщення і групування геймерів, які грають в ігри-мультиплеєри. Це робить ігри веселими, оскільки ви змагаєтеся лише з такими ж кваліфікованими гравцями. У метавсесвіті служби групування можуть використовувати тестування особистості на основі штучного інтелекту для створення цифрових груп друзів на основі спільних інтересів.
NFT (невзаємозамінні токени) дозволяють вам володіти дискретною частиною цифрової власності. У метавсесвіті люди будуть купувати цифрові дизайнерські продукти, носити їх або використовувати на різних платформах у віртуальній реальності або навіть у реальному світі через доповнену реальність. Одягніть окуляри AR, і людина чи місце стане живим, рухомим витвором мистецтва (або рекламою).
Останній симулятор польотів від Microsoft містить понад 2,5 мільйона гігабайтів даних, тому що Microsoft створила карту реального світу та вбудувала його в гру. Він має 2 трильйони унікальних дерев і 1,5 мільярда унікальних будівель. Симулятор відповідає реальній дійсності, включно із погодою (деякі люди влетіли в ураган, щоб перевірити це). Це називається «дзеркальним світом», і в майбутньому люди можуть використовувати ці цифрові активи для проектування будівель для реального або цифрового використання. Ви можете придбати гіперреалістичну цифрову нерухомість, у якій ви живете, спілкуєтесь чи їдете у міні-канікули.
Жоден із цих прикладів сам по собі не є метавсесвітом. Але разом вони окреслюють майбутню дитину, яку метавсесвіт може народити.

Як християни можуть підготуватися

Що означає метавсесвіт для церкви та для християн?


Коли Facebook дебютував у 2004 році, а iPhone вийшов у 2007 році, ми не знали, що нас чекає. Через чотирнадцять років − ми знаємо. А церква тільки зараз наздоганяє. Ми не можемо наздогнати десятиліття після того, як метавсесвіт змінить культуру. Ми повинні підготувати учнів зараз, знаючи, що метавсесвіт лише посилить поточні проблеми, створені (вірите чи ні) менш інвазивним Інтернетом.

На щастя, до метавсесвіту ще від 5 до 10 років. Ми можемо передбачити майбутні зміни та підготувати учнів Ісуса жити як вірні свідки в цьому майбутньому світі. Ось три теми, на яких ми повинні почати акцентувати увагу сьогодні, щоб ми могли сформувати стійких учнів завтрашнього дня.

Даність ідентичності в налаштованому світі


Якщо ви думаєте, що суспільство бореться з питаннями ідентичності зараз, приготуйтеся. Люди зможуть висловити себе як завгодно за допомогою повністю настроюваних аватарів у метавсесвіті. Наприклад, у презентації Марка Цукерберга друг з’явився роботом у космічній кімнаті.

Що відбувається, коли ми більше ототожнюємо себе з віртуальною версією себе, ніж із нашим справжнім «я»? Люди можуть почати з’єднувати свою Богом дану ідентичність з саморобною ідентичністю, яку вони створили в метавсесвіті. Дебати про трансгуманізм вже на порозі. Imago Dei збирається зіткнутися з imago meta.

Imago Dei збирається зіткнутися з imago meta.

У світі, де кожен аспект нашої ідентичності буде повністю налаштований, святкування отриманої ідентичності − даної Богом, щоб бути його носіями людського образу, створеного з плоті та кісток, чоловіків і жінок, для культивування світу − буде радикально контркультурний. Але це також буде життєрадісним. Тривога самотворення вже калічить покоління Z і міленіалів.

Церква може бути останнім місцем, яке приймає вас таким, яким ви створені, а не таким, яким ви запрограмовані.

Доброта творення у безтілесному світі


Ми почнемо більшу частину свого життя бути безтілесними, як аватари у просторах VR, чи голограми з використанням технології доповненої реальності. Розділення, яке ми відчуваємо − між нашим фізичним тілом і оточенням, і нашою практично розширеною свідомістю − буде зростати. Буде легко почати бачити нескінченні можливості нашого віртуального світу і тіл кращими і реальнішими, ніж фізичний світ.

Церква може бути останнім місцем, яке приймає вас таким, яким ви створені, а не таким, яким ви запрограмовані.

Секуляризм розчарував світ і позбавив його трансцендентного, сакраментального значення. Метавсесвіт пропонує підробку трансценденції, коли вона виконує, як сказав один подкастер, «дуже довгострокове прагнення людини мати можливість увійти в повністю уявний світ». Як учні Ісуса, ми наполягаємо на доброті нашого фізичного світу і тіл. Першою, найважливішою роботою Адама було вирощування саду. Ісус закликає своїх послідовників піклуватися про хворих, відвідувати самотніх, піднімати пригнічених і керувати навколишнім середовищем. Ми знаємо, що віртуальний світ, створений публічними компаніями, ніколи не буде більш реальним або важливішим, ніж світ, створений Богом і названий «дуже хорошим».

Послідовники Ісуса повинні протистояти постійному цифровому зв’язку, створюючи спільноти, де люди навмисно відключаються від віртуальної реальності, щоб бути присутніми з іншими: дивитися їм в очі, обійняти і просто бути з ними. В кращому випадку це буде альтернатива культурі МЕТА.

Межі як благодать в безмежному світі


Метавсесвіт надасть нам можливість відчути проблиск сили, яку має лише Бог. Готовність інформації дасть нам уявлення про всезнання. Здатність створювати світи та ідентичності дасть нам уявлення про те, що ми всемогутні. Підкорення географічних кордонів дозволить нам бути там, де ми хочемо бути в будь-який момент часу, наближаючись до всюдисущості. Знищення просторово-часових бар’єрів, коли ми можемо подорожувати в часі через віртуальну реальність, дасть нам проблиск вічності. Наша футуристична Вавилонська вежа заманює нас обіцянками безмежності.

Наша футуристична Вавилонська вежа заманює нас обіцянками безмежності.

Учням Ісуса доведеться чинити опір, приймаючи Богом дані обмеження. Ми можемо бути присутніми в наших місцевих громадах, зосередитися на повільному поступовому зростанні систем і структур, які призводять до процвітання людей (як фізичного, так і віртуального), і прийняти все більш немодну фразу «Я не знаю». Наше життя може виявляти істину про те, що ми не можемо бути скрізь, і ми не можемо бути всім, і це дар від Бога, який є.

Читайте також: Епоха МЕТА. Чи готова Церква до появи метавсесвіту?


Вірність на новому рубежі


Хоча ми не можемо передбачити, як метавсесвіт змінить нас, ми знаємо, що християнське свідчення завжди є контркультурним. Метавсесвіт може обіцяти божественну силу та знання, але, як і всі ідоли, він забере більше, ніж дає. Незважаючи на свою привабливість, метавсесвіт в кінцевому підсумку вкаже за межами себе на трансцендентного Царя, чиї слова зробили невіртуальну реальність реальністю.

Як і будь-яка технологічна інновація, метавсесвіт принесе як можливості, так і загрози. Але якщо ми розпочнемо важку роботу учнівства сьогодні, ми можемо виявити стійких учнів Ісуса, які віддано ведуть на краю нового кордону, працюючи для процвітання кожного − фізично й віртуально − із впевненою смиренням перед обличчям монументальних змін.

Джерело